Tuesday, December 14, 2004

På väg mot mobila tjänster i Europa

Bhavik Ghandi är mastersstudenten från Kista som cyklade hela vägen till Istanbul och testade mobila tjänster längs vägen. En handfull kilo lättare och med lika många nya projekt på gång träffade Competence den cyklande forskaren för ett samtal om Österrikiska berg och trådlösa tjänster.

Cykelforskning
Text: Magnus Östberg

I våras berättade vi i Competence om Bhavik Ghandi som planerade att cykla från Kista till Istanbul bland annat för att testa hur dagens mobila tjänster fungerar och fundera kring nya tjänster som den mobile turisten skulle kunna dra nytta av. Competence passade på att få en pratsund med den fem kilo lättare Ghandi om det mobila livet på en cykelsadel genom Europa.
– Det var en fantastisk upplevelse på det personliga planet. Rent fysiskt gick det helt okej, det svåra var att motivera sig själv att cykla hela tiden, berättar Bhavik.
Under resans gång skulle Bhavik hålla en mobil blog uppdaterad på nätet. Utrustningen var en Sony Ericssson P900 och digitalt papper och penna från XMS. Problemet var dock att gprs var en bristvara på många av platser där Bhavik befann sig.
– Många tjänster kräver att du har uppkoppling hela tiden. Så var det absolut inte och det kanske är något som utvecklare skulle tänka på. Om man till exempel hade smartare mjukvara i telefonen som känner av när den är uppkopplad, skulle det lösa en del av problemet, resonerar Bhavik.
– Men ofullständigt täckning är något som vi kommer att få leva med och det måste telefonutvecklarna ta med i beräkningen säger Bhavik.
Ett annat problem för den cyklande Bhavik Ghandi var att det var svårt att ladda telefonens batteri. Vid ett tillfälle var han mitt i ingenstans i tre dagar utan tillgång till elström.

OS-tjänster i Grekland
Med Bhaviks resa i färskt minne kan vi alltså konstatera att Europa knappast är turistfärdigt när det gäller gprs och liknande tjänster. Dessutom var det ofta svårt att få veta vilka tjänster som var tillgängliga i respektive land - och vad de kostade!
– Ofta fick du ett välkomst-sms från den lokale operatören. Men det är oftast skrivet på det egna språket och det innehåller ingen information om vilka tjänster som finns tillgängliga i nätet, berättar Bhavik.
Grekland var dock ett undantag eftersom OS-andan fortfarande var aktuell i landet och antalet mobila tjänster (mest sms-tjänster) var över genomsnittet för de länder som Bhavik han besöka under sin cykeltur. De tjänster som han mest använde under resan var dock sms och e-post.
Hans resa ner genom Europa gick från Sverige till Polen, Tyskland, Österrike, Italien, Grekland och slutligen Turkiet. Under resans gång träffade han många människor och när han berättade att han faktiskt skulle cykla ända till Istanbul blev han ofta inbjuden att övernatta.
– Jag har också fått en del konstiga presenter längs vägen. En man gav mig handgjorda fiskeflugor. Tyvärr hatar jag att fiska, berättar Bhavik.

Ro över Atlanten
För den som träffat Bhavik Ghandi kommer det knappast som en överraskning att han nästa höst ska ro över Atlanten! Han avslöjar det mitt i en mening utan att lägga någon större betoning på det. Under resan över havet ska han försöka sända live-tv till din mobiltelefon som en slags mobil version av Robinson. Om han lyckas återstår att se men hans facit än så länge är ju positivt. Förutom cykelturen har Bhavik också en rad andra projekt i bakfickan - allt från mobila språkkurser till internetcaféer i Afrika. Men först är det dags att klara av exjobbet på KTH: en marknadssimulator där du kan stoppa in en mobil tjänst för att se hur den klarar sig på en viss marknad.
En mobil forskares önskelista
Under sin resa från Sverige till Turkiet har Bhavik Ghandi tänkt till kring vilka mobila tjänster han skulle vilja ha. Följande önskelist är hans resultat (plus en hel del till som inte fick plats).
• Postlåda - där sms, e-post och röstmeddelanden kan samlas tills användaren har täckning.
• Ljud-sms - som placerar sig mellan sms och "push to talk"-tjänster.
• Datalagring - Möjligheten att ta backup på en server via telefonen.
• E911- ett enda nummer som fungerar som lokalt gränssnitt till den SOS-tjänst som finns.
• Ordböcker - för att översätta språk via sms, eller gprs.
• Baklängespositionering - att med hjälp av ett sms till din egen telefon få ett svar med dess position.
Vill du läsa mer om Bhavik Ghandi och hans mobila forskningsresa (eller något av hans andra projekt)? Besök då www.competencepress.com för länkar till mer info.

Bildtext_grossglockner: På toppen. Under sin resa fick Bhavik Ghandi känna på hur det är att cykla upp för höga berg. Här är han i Österrike på den högsta punkten cirka 2500 meter över havet. Tyvärr kom det ytterligare tre lika höga berg efter detta.

Bildtext_Italy2: Paus. Totalt cyklade Bhavik Ghandi nästa 3000 kilometer på sin 1000-kronors-cykel. Han reste med cirka fem kilos packning och tappade själv lika många kilo under resan.

No comments: