Sunday, December 12, 2004

Competence: P vg mot mobila tjnster i Europa

 logo_competence

Paus. Totalt cyklade Bhavik Gandhi nsta 3000 kilometer p sin 1000-kronors-cykel. Han reste med cirka fem kilos packning och tappade sjlv lika mnga kilo under resan.
Text: Magnus stberg
Publicerad: 2004-12-13

En mobil forskares nskelista
Under sin resa frn Sverige till Turkiet har Bhavik Gandhi tnkt till kring vilka mobila tjnster han skulle vilja ha. Fljande nskelist r hans resultat (plus en hel del till som inte fick plats).
Postlda - dr sms, e-post och rstmeddelanden kan samlas tills anvndaren har tckning.
Ljud-sms - som placerar sig mellan sms och push to talk-tjnster.
Datalagring - Mjligheten att ta backup p en server via telefonen.
E911- ett enda nummer som fungerar som lokalt grnssnitt till den SOS-tjnst som finns.
Ordbcker - fr att verstta sprk via sms, eller gprs.
Baklngespositionering - att med hjlp av ett sms till din egen telefon f ett svar med dess position.

P vg mot mobila tjnster i Europa

Perissa luxury hotelsBhavik Gandhi r mastersstudenten frn Kista som cyklade hela vgen till Istanbul och testade mobila tjnster lngs vgen. En handfull kilo lttare och med lika mnga nya projekt p gng trffade Competence den cyklande forskaren fr ett samtal om sterrikiska berg och trdlsa tjnster.

Sopot accommodationI vras berttade vi i Competence om Bhavik Gandhi som planerade att cykla frn Kista till Istanbul bland annat fr att testa hur dagens mobila tjnster fungerar och fundera kring nya tjnster som den mobile turisten skulle kunna dra nytta av. Competence passade p att f en pratsund med den fem kilo lttare Ghandi om det mobila livet p en cykelsadel genom Europa.
Det var en fantastisk upplevelse p det personliga planet. Rent fysiskt gick det helt okej, det svra var att motivera sig sjlv att cykla hela tiden, berttar Bhavik. Under resans gng skulle Bhavik hlla en mobil blog uppdaterad p ntet.
Utrustningen var en Sony Ericssson P900 och digitalt papper och penna frn XMS. Problemet var dock att gprs var en bristvara p mnga av platser dr Bhavik befann sig.
Mnga tjnster krver att du har uppkoppling hela tiden. S var det absolut inte och det kanske r ngot som utvecklare skulle tnka p. Om man till exempel hade smartare mjukvara i telefonen som knner av nr den r uppkopplad, skulle det lsa en del av problemet, resonerar Bhavik.
Men ofullstndigt tckning r ngot som vi kommer att f leva med och det mste telefonutvecklarna ta med i berkningen sger Bhavik. Ett annat problem fr den cyklande Bhavik Gandhi var att det var svrt att ladda telefonens batteri.Vid ett tillflle var han mitt i ingenstans i tre dagar utan tillgng till elstrm.
OS-tjnster i Grekland
Med Bhaviks resa i frskt minne kan vi allts konstatera att Europa knappast r turistfrdigt nr det gller gprs och liknande tjnster.Dessutom var det ofta svrt att f veta vilka tjnster som var tillgngliga i respektive land - och vad de kostade!
Ofta fick du ett vlkomst-sms frn den lokale operatren. Men det r oftast skrivet p det egna sprket och det innehller ingen information om vilka tjnster som finns tillgngliga i ntet, berttar Bhavik. Grekland var dock ett undantag eftersom OS-andan fortfarande var aktuell i landet och antalet mobila tjnster (mest sms-tjnster) var ver genomsnittet fr de lnder som Bhavik han beska under sin cykeltur. De tjnster som han mest anvnde under resan var dock sms och e-post. Hans resa ner genom Europa gick frn Sverige till Polen, Tyskland, sterrike, Italien, Grekland och slutligen Turkiet.
Under resans gng trffade han mnga mnniskor och nr han berttade att han faktiskt skulle cykla nda till Istanbul blev han ofta inbjuden att vernatta.
Jag har ocks ftt en del konstiga presenter lngs vgen. En man gav mig handgjorda fiskeflugor. Tyvrr hatar jag att fiska, berttar Bhavik.
Ro ver Atlanten
Fr den som trffat Bhavik Gandhi kommer det knappast som en verraskning att han nsta hst ska ro ver Atlanten! Han avsljar det mitt i en mening utan att lgga ngon strre betoning p det.Under resan ver havet ska han frska snda live-tv till din mobiltelefon som en slags mobil version av Robinson. Om han lyckas terstr att se men hans facit n s lnge r ju positivt. Frutom cykelturen har Bhavik ocks en rad andra projekt i bakfickan allt frn mobila sprkkurser till internetcafer i Afrika. Men frst r det dags att klara av exjobbet p KTH: en marknadssimulator dr du kan stoppa in en mobil tjnst fr att se hur den klarar sig p en viss marknad.

Tipsa någon om denna text!

Competence: P vg mot mobila tjnster i Europa

No comments: